Eilen illalla taas menin odottelemaan kauriiden tuloa. Seisoin tällä kertaa vain yhdessä paikassa odotellen enkä kierrellyt metsässä. No, minulla ja kauriilla ei vielä mene "aikataulut" ihan yhteen, nuo saapuivat taas vähän senjälkeen, kun olin palannut sisälle odottelemaan;)
Siispä takaisin ja onnistuin pääsemään hiljaa peläyttämättä kuusen juurelle katselemaan:

549818.jpg
Yksi kauriista käyskenteli pellolla syöden välillä. Kuulosteli myös herkeämättä onko turvallista jatkaa pellolla oloa vai pitääkö siirtyä kauemmaksi. Kaksi kaveriaan olivat myös paikalla, mutta vähän kauempana puiden suojassa.

549820.jpg
Tästä näkee hyvin "kyttäyspaikkani", kun oksa on "sopivasti" edessä;)

549824.jpg
Minusta kauris on todella kaunis eläin! Viime kesänä oli ilo seurata iltaisin yhden kauriin lepäilyä metsässä ja nyt taitaa samaisella kaverilla olla perhe koossa.

549826.jpg
Luonto-oppaassa kerrotaan valkohäntäkauriita olevan noin 20 000 (tieto vuodelta 2004, Wikipediassa n. 30 000 mikä lienee oikea tämän hetkinen tilanne).
Valkohäntäkauris on 1930-luvun loppupuolella Yhdysvaltoihin siirtolaisiksi lähteneiden suomalaisten Suomeen istuttama vieraslaji.
Metsästäjät auttavat valkohäntäkaurista selviytymään talven yli ruokintapaikkojen avulla, sillä lumipeitteen alta kauriin on vaikea löytää ruokaa. Se kun syö kesällä ruohokasveja sekä pelloilla kasvavaa orasta ja myöhemmin viljaa. Syksyllä ruokavalioon kuuluvat sienet ja talvella etenkin mustikanvarvut.
Talvella kauris joutuu syömään puiden kuorta, ohuita oksia ja rungoilla kasvavaa jäkälää.
Luonto-oppaan mukaan valkohäntäkauriin mieluisia ruokapuita ovat pihlaja, pajut, koivu, haapa, kataja ja mänty. Niitä onneksi riittää lähellämme!
Nuori naaras saa yleensä yhden vasan, vanhempi kaksi. Olen nähnyt n. 10 vuotta sitten pienen vasan, joka todellakin oli kuin oikea Bambi valkoisine täplineen.

Illalla siinä puun takana katsellessani kaksi kaurista liittyivät vielä yllä kuvissa olevan seuraan. Paikalle tulleista toinen "jutteli" kavereilleen (ääntely sellaista, etten osaa sitä kirjoittamalla matkia;), jonka jälkeen kolmikko lähti käymään metsässä. Olisin voinut katsella vaikka kuinka kauan näitä kauniita eläimiä, mutta tänään on taas uusi päivä ja viimeistään illalla kaverukset taas saapunevat.