Mie pistouvaan siulle ohjeen ja kasso kuva kans:
Mantsikkamöllö (Sakkola)
Mantsikoita, pieniä hapaleipäpalasia, maitoa tai kermaa. Mantsikat survotaan möllöksi, joukkoon sekoitetaan pieniä hapaleipäpalasia. Syödään maidon tai kerman kanssa.
275219.jpg
Kuvan teksti: "Punaisena hehkuu kesäinen herkkuruoka mantsikkamöllö. Hillottuihin mantsikoihin sekoitettiin pieniä hapaleivänpalasia, päälle ripoteltiin sokursantaa ja syötiin maidon tai kerman kanssa."

Tätä minäkin pikkusena mummulla kesäisin söin, useimmiten mummu laittoi hapanleivän sijasta vehnästä ja mantsikoitten lisäksi oli välistä joukossa myös mustikoita. Tai sitten sain mantsikkamöllön sijasta mustikkamöllöä. Hyvää! Kesäisin aina joskus teen tätä.

Mummu leipoi aina lauantaisin karjalanpiirakoita. Nousi aikaisin aamulla lämmittämään leivinuunia ja pyöräytti uunin lämpiämistä odotellessa kakot kohoamaan ja piiraiden taikinan valmiiksi. Piirakoiden täytteet saattoi tehdä edellisiltana, riisipuuron ja perunamuusin tekemisessä menee melkoisesti aikaa. Perunapiirakka juuri uunista otettuna ja voisulassa kieräytettynä, sitä ei voita mikään!
Jos kuoritaikinaa jäi, mummu paistoi loput joko ilman täytettä tai sitten teki hillopiiraita. Pelkkä kuorikin paistettuna ja voin kanssa syötynä on hyvää, vähän niinkuin näkkileipää paitsi ohuempaa.
Olen muutaman kerran itsekin piirakoita tehnyt ja vaikka aina edellisiltana teen puuron ja muusin valmiiksi, niin menee monta tuntia leipoessa. Silti tässä taas mietin, että josko jouluksi tekisin (tai sitten pyydän nätisti äidiltä, häneltä onnistuu piirakoiden teko paremmin rypytyksineen kaikkineen). Jouluna on "pakko" olla piirakoita tai viimeistään uudenvuoden aattona.
Lanttukukkojakin mummu teki, niiden tekemistä en ole koskaan kokeillut. Äiti on huolehtinut siitäkin, että aina kun niitä tekee antaa mullekin. Ehkä mun tarvis opetella kans jossain vaiheessa, helpompi tekoisia ne ovat kuin piirakat.

Nostalginen päivä jatkuu, myöhemmin/illemmalla laitan vielä tänne jotakin lisää.