Kaukoputken kanssa ei ole tarvinnut ulos lähteä vielä tänä talvena, johtuen jatkuvasta pilvisestä säästä ja vesisateesta. Tai olen kyllä kerran käynyt kuuta katselemassa, mutta siitäkin on jo reippaasti yli kuukausi aikaa. Nyt on pari päivää ollut selkeää ja taivaallakin näkee taas muutakin elämää kuin harmaita pilviä.

302447.jpg
Täytyi ottaa oikein kuva ja sain jopa jokseenkin onnistumaankin. Muutaman kerran eri asetuksilla "harjoittelin". Uusikuu on 20.12. ja täysikuuta saamme odotella vielä 3.1. saakka. Kaukoputkella kuuta katsoessa parhain aika omasta mielestäni on silloin, kun kuu ei ole vielä täysi, puolikuu vasta. Ei loista niin kirkkaana ja kraaterit ja meret erottuvat näin ollen selvemmin.
Pari päivää sitten oli aikaisin aamulla ollut komeita revontulia ja toissailtana oli pieniä "alkuja". Paljon ei ole ehtinyt taivasnäkymiä nyt katselemaan, mutta jos kelit pysyvät näin hyvinä ja taivas selkeänä aion kaukoputken kanssa lähteä ulos tiirailemaan.
Ursan jäsenenä mulle tulee "Tähdet ja avaruus" -lehti, jossa on aina mielenkiintoista luettavaa. Joka lehdessä on tähtitaivaskartta seuraavien viikkojen taivastapahtumille. Tarkkaan kerrotaan milloin eri planeetat ovat näkyvissä, kuun vaiheet ja muut, esim. runsaat tähdenlentopäivät.
14.12. olisi ollut nähtävissä (melkein aina pilvistä meillä, kun jotain katsottavaa olisi odotettavissa, olen huomannut!) runsaasti tähdenlentoja. Tunnin aikana jopa 70 tähdenlentoa! Näkikö ketään? Seuraava tähdenlentojen parvi tulossa 22.12., tunnin aikana voi näkyä kymmenkunta tähdenlentoa.
Tätä runsaampi parvi 4.1., jolloin luvassa noin 60 tähdenlentoa. Toivon todella, että tuolloin on selkeää ja pääsen katselemaan kuinka monta lentoa näkyy!

Pari vuotta sitten, jolloin kaukoputkenkin sain, onnistuin näkemään sillä Saturnuksen renkaat. Ei siis mikään turha kapistus tuo laite! Pitää vain ostaa tehokkaampi okulaari siihen vielä lisäksi, jos haluaa katsella tarkemmin planeettoja. Saturnuksen renkaat on mahdollista nähdä nytkin, kun ne ovat maahan päin kallistuneet tällä hetkellä. Planeetta loistaa kirkkaasti Leijonan tähdistössä yöllä. Helpotusta etsimiseen olisi ollut kuusta, joka 10. ja 11. päivä oli planeetan lähellä. Tammikuussa ovat lähekkäin taas kuun peittäessä planeetan 6.1. illalla. Tapahtuma ei (tietenkään!) näy eteläisimmässä osassa Suomea!

Hienoa tähtitaivasta on katsella ilman putkeakin. Niska pakkaa vaan vihoittelemaan aina, kun tönötän katselemassa taivaalle. Tähdet ovat jotenkin rauhoittavia ja niin kauniita. Eilen myöhään illalla katselin taivasta tähtineen ja jokseenkin metka tunnelma, kun täysin tyyni ilma ja täysi hiljaisuus ympärillä. Sitä vaan unohtuu ulkosalle katselemaan sen verran pitkäksi aikaa, että jossain vaiheessa muut alkavat ihmettelemään mihin jäin. No, on tämä muu porukka täällä jo tottunut, että mä joko tiirailen taivasta tai sitten kesällä lintuja, ettei ihan heti huudella perään.